București, Buftea, mai 2025. Asociația CSR Nest anunță lansarea proiectului SustainABLE: Raising a new generation of young entrepreneurs. Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană prin Erasmus+ și este derulat în perioada martie 2024 – decembrie 2025 de un consorțiu format din 3 organizații neguvernamentale: Asociația CSR Nest (România), En Root (Franța) și Society and Enterprise Development Institute (SEDI – Lituania).
Proiectul SustainABLE: Raising a new generation of young entrepreneurs își propune să sprijine 150 de tineri antreprenori din România, Lituania și Franța în a dobândi cunoștințe, abilități și atitudini necesare pentru a dezvolta un business sustenabil, printr-o serie de sesiuni de tranining, mentoring și networking. Totodată, la finalul proiectului, 400 de (viitori) antreprenori vor beneficia de un nivel mai ridicat de conștientizare cu privire la beneficiile antreprenoriatului sustenabil.
În fiecare țară vor fi organizate câte două ediții de training pentru tinerii antreprenori, în format mixt, fiecare cu o durată de 3 luni și incluzând 50 de tineri antreprenori. Toți cei 50 de antreprenori vor trece prin 12 module de training, pe următoarele teme:
- Planificare strategică
- Leadership și echipe
- Dezvoltare de produs
- Amprenta de carbon a unei afaceri
- Crearea de soluții de business sustenabil
- Branding și vânzări
- Sustenabilitate financiară
- Instrumente digitale și automatizare
- Publicurile țintă în afacerile sustenabile
- Practici incluzive în afacerile sustenabile
- Impactul social și scalarea
- Legislație și reglementări în domeniul sustenabilității
Totodată, în cadrul proiectului vor fi organizate 5 hackathoane offline pe țară și 1 hackathon internațional online, care vor ajuta la implicarea tinerilor care studiază antreprenoriatul în tematica sustenabilității. Pentru a consolida cunoștințele dobândite pe parcursul sesiunilor de training și mentoring, tinerii antreprenori incluși în proiect vor beneficia și de 6 vizite la afaceri sustenabile existente în cele trei țări.
Proiectul va fi susținut și de o platformă web cu dublu rol: instrument de informare și de învățare online (e-Learning) pentru toți antreprenorii interesați de conceptul de sustenabilitate și de modul în care acesta este integrat în strategiile de afaceri ale companiilor. Nu în ultimul rând, pe platformă vor fi încărcate 12 materiale video care prezintă afaceri sustenabile active în cele 3 țări, un manual pentru lucrătorii de tineret care doresc să folosească aceste metode în munca lor precum și un ghid pentru tinerii antreprenori.
“Potrivit studiului “Insights PulseZ” realizat de specialiștii programelor naționale Vreau să Fiu Antreprenor (VSFA) și Insights, parte a organizației Romanian Business Leaders (RBL), la nivelul anului 2022, jumătate dintre tinerii români născuți între 1995 și 2010 care au luat în calcul să investească în propria afacere au rămas motivați și dornici, în pofida lipsei resurselor financiare.
Insights PulseZ mai relevă și faptul că tinerii din România reprezintă o generație dornică de a-și lăsa amprenta la nivel de societate, fiind totodată atentă la valori precum sustenabilitatea. Acest lucru înseamnă că, printr-un ghidaj potrivit, tinerii GenZ de astăzi pot forma generația viitoare de antreprenori români cu business-uri sustenabile”, spune Sergiu Sebesi, coordonatorul proiectului în cadrul Asociației CSR Nest.
Persoana de contact: Sergiu Sebesi, coordonator proiect, sergiu.sebesi@csrnest.ro.
***
Despre Asociația CSR Nest
Asociația CSR Nest este o organizație neguvernamentală înfiinţată în anul 2010, cu scopul de a promova responsabilitatea socială în rândul societăţii civile şi al companiilor. Din 2016, organizația și-a stabilit ca direcție strategică protejarea mediului, prin promovarea unui comportament responsabil față de mediu, printr-o serie de programe educaționale la nivel național adresate cetățenilor precum și prin implicarea acestora în acțiuni de ecologizare. De asemenea, misiunea Asociației CSR Nest este de a dezvolta proiecte de sustenabilitate care să răspundă Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, focusul principal fiind contribuția la crearea de comunități reziliente la (SDG 11: Sustainable Cities and Communities și SDG 13: Climate Action ). În ultimii 5 ani, asociația a implementat proiecte de sustenabilitate care se subsumează conceptului de ESG pentru 27 de companii multinaționale și românești și a lucrat cu peste 25 de autorități locale din toate regiunile țării pentru proiecte de dezvoltare comunitară durabilă. În plus, contribuie la îmbunătățirea impactului pe care îl au ONG-urile în societatea din România, prin implementarea de proiecte de dezvoltare organizațională. Pentru mai multe detalii despre organizație, vă rugăm vizitați www.csrnest.ro.
Despre Asociația En Root
Organizația neguvernamentală „En Root” a fost înființată în 2015 de un grup de tineri care au avut ocazia să călătorească, să studieze și să exploreze diversitatea culturală prin intermediul programelor europene de mobilitate. Asociația are sediul în Dinan, Franța, un oraș mic înconjurat de zone rurale vaste și implementează activități și proiecte pentru toți copiii, tinerii și adulții din grupuri vulnerabile. Asociația reunește comunitățile vulnerabile în jurul unor teme comune precum educație, mobilitate, diversitate culturală, cetățenie europeană, dezvoltarea personală și profesională, participarea civică activă.
Despre Society and Enterprise Development Institute (SEDI)
SEDI a fost înființată în anul 2016 și de atunci a dezvoltat o serie de programe pentru tineri și a implementat proiecte locale și internaționale. Misiunea organizației este de a dezvolta activități sociale, de angajament civic, de voluntariat și de antreprenoriat în regiunile îndepărtate din Lituania și nu numai. SEDI intervine pe 4 direcții strategice principale: încurajarea antreprenoriatului și a capacității de inserție profesională; promovarea și consolidarea voluntariatului; crearea de activități incluzive pentru persoanele cu oportunități reduse și implicarea tinerilor și a comunitățile locale în activități civice.